Cum plantezi bulbii de toamnă

Urmărește-ne:

Ești pregătit să te bucuri de o grădină colorată primăvara viitoare? Atunci pune-te pe plantat!

Acum este momentul ideal pentru plantarea bulbilor ce vor înflori în primăvară. Nu-ți face griji! Nu trebuie să ai “o mână de grădinar” că să plantezi bulbi. Trebuie doar să ții cont de câțiva păși simpli.

În primul rând alege locul în care îi vei planta. În grădină sau în ghiveci?

De ce au nevoie bulbii pentru a înflori

Toți bulbii de toamnă, spre deosebire de cei de primăvară, au nevoie de o perioadă de frig pentru a înflori.

Putem spune că perioada minimă este cuprinsă între 8 săptămâni și 15 săptămâni de frig pentru aproape orice tip de bulb, dar pentru  a fi sigur de reușită consultă fiecare specie în parte din tabelul alăturat.

Bulbi

Perioadă de frig

lalele

10-16 săptămâni

anemone, brândușe

8-15 săptămâni

ghiocei, zambila struguraș

8-15 săptămâni

narcise

12-15 săptămâni

zambile

12-15 săptămâni

De ce pământ au nevoie

Plantează bulbii într-un pământ bine drenat, chiar nisipos. Apa nu trebuie să stea prea mult în preajmă lor pentru că riscă să putrezească.

Pentru a-i ajuta să cresca într-un pământ mai “sarac” adaugă la bază gropii, înainte de plantare, puțin îngrășământ solid. Poți aplica și îngrășământ lichid o dată pe luna în lunile octombrie-noiembrie și martie-mai.

De câtă lumina au nevoie

De preferat este ca locul din grădină sau ghiveciul in care vor sta bulbii să fie la lumină. Astfel, vei evita putrezirea lor în pamanat de la prea multă umezeală.

Dacă pământul este nisipos, ei pot sta și la semiumbră sau chiar umbră cu condiția că vor înflori puțin mai târziu față de perioada lor normală de înflorire. Umbra ține răcoare, iar căldura necesară pentru înflorire va ajunge la ei cu întârziere.

Cum plantezi bulbii în grădină

Sortează bulbii. Păstrează-i pe cei mari, sănătoși și fermi.

Alege locul din grădină și pune-te pe plantat!

Sapă o groapă mare sau mai multe mai mici la o adâncime de două ori mai mare decât mărimea bulbilor.

Nu trebuie să respecți introcmai distanța dintre bulbi. Lasă-te dus de văl, combină speciile și culorile ca și cum ai picta un tablou.

Cum plantezi bulbii în ghiveci

Vestea bună este că, dacă nu ai o grădină, bulbii se pot planta la fel de bine și într-un ghiveci, iar pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt destul de simpli.

Se alege un ghiveci de dimensiuni mai mici dacă îți dorești să îl ții undeva în casă când va înflori. Dacă vrei să combini mai mulți bulbi din diferite specii vei avea nevoie de un ghiveci mai mare.

Ține cont și aici de adâncimea la care se plantează bulbii. Sfat! Dacă ghiveciul în care urmează să plantezi bulbii este prea înalt, așează în jumătatea de jos conuri, cutii sau sticle goale, acoperă-le cu o pânză prin care să treacă apa și apoi poți continua plantarea.

Umple ghiveciul cu un pământ bine drenat. Nu folosi humus, gunoi de grajd sau pământ de grădină deoarece sunt soluri grele și nu drenează apa. Cea mai potrivită este turbă horticolă.

Plantează bulbii! “Pictează-ți” propriul peisaj. Alege-ți culorile preferate și înghesuie bulbii în ghiveci pentru a crea cel mai frumos spectacol.

Lasă ghiveciul într-un loc răcoros (sub 8ºC) pentru 10-12 săptămâni și udă-l lunar. După această perioadă adu ghiveciul într-ul loc mai cald și în 3-4 săptămâni te vei bucura de culorile primăverii.

Consultă graficul de mai jos și plantează bulbi pentru toate cele 3 perioade. Astfel vei avea grădina înflorită mai mult timp.

Nu ai idei? Te poți inspira de aici!

Alege-ți de aici culorile preferate!

 

Urmărește-ne: