Cum realizezi un aranjament kokedama

Urmărește-ne:
Ce este kokedama?

Kokedama este o artă japoneză de grădină, veche de secole, ce face parte din practicile de creștere ale unui bonsai. În această practică se pune accentul pe bila de pământ, învelită în mușchi, în care planta își ține rădăcinile. Bila poate sta suspendată sau pe un suport. Dacă inițial kokedama se realiza doar cu bonsai, astăzi, această artă se poate realiza cu mai multe plante.

Plantele cele mai potrivite pentru a realiza kokedama sunt cele care cresc în umbră sau semiumbră, deoarece expunerea lui în spații însorite va usca mușchiul și îi va strica aspectul. De asemenea, mușchiul din jurul rădăcinilor va ține pământul umed mai mult timp, așa că nu-ți alege plante care se udă rar, cum ar fi cactuși, suculente sau altele rezistente la secetă.

O altă caracteristică a plantelor potrivite pentru un astfel de aranjament este mărimea. O plantă de dimensiune mică spre medie, pentru care va trebui să realizezi o bilă de mărimea unei portocale, este cea mai potrivită.

Un astfel de aranjament este de efect și poate fi făcut ușor. Îl poți realiza chiar tu și îl poți face cadou dacă îți dorești să oferi ceva mai special unui prieten drag.

 De ce ai nevoie?

 Complexitate 

 Durată 30 minute

 Cost 

Materiale:

–           1 ferigă mică (sau bonsai, iederă, scindapsus, ficus pumila)

–           1 parte pământ pentru bonsai (aprox. 0.5 l)

–           1 parte turbă (aprox. 0.5 l)

–           mușchi natural uscat (50-100 g)

–           apă

–           sfoară, eu am folosit sfoară de pescuit (am preferat să nu se vadă), găsită în supermarket la raionul pentru pescuit, dar poți folosi iută sau orice altă sfoară colorată îți place.

Unelte:

–           foarfecă

–           două castroane pentru a umezi pământul și mușchiul

Cum se realizează?
Pasul 1

Se pune la înmuiat mușchiul uscat pentru a fi mai ușor de manevrat.

Pasul 2

Se curăță cât mai mult rădăcinile plantei de pământ.

Pasul 3

Se amestecă cele două tipuri de pământ cu apă astfel încât să se poată modela și se formează o bilă ca și când ai face un bulgăre de zăpadă. Încearcă să nu formezi o bilă forte mare, deoarece va fi greu de manevrat.

Pasul 4

Se rupe bila pe jumătate și se introduc rădăcinile în mijlocul ei. Se modelează din nou.

Pasul 5

Scoate mușchiul din castron storcând pe rând fiecare pumn. Formează pe masă un covor rotund din mușchiul scos, suficient de mare încât să cuprindă bila de pământ.

Pasul 6

Pune bila în mijlocul covorului și ridică ușor mușchiul presându-l peste pământ.

Pasul 7

Înfășoară tot “ghiveciul” în sfoară și lasă, după plac, un capăt mai lung pentru a-l agăța. Dacă nu vrei să îl agăți, așa cum am ales și eu, prinde toată sfoară în jurul globului, dar ai grijă unde îl pui. Ține cont că este umed (nu va curge apă din el) și cel mai bine este să îl pui pe o farfurie, sau un suport mai aspectuos.

 Cum se îngrijește?

Kokedama collageKokedama este foarte ușor de îngrijit. Poziționează-l într-un loc semi-umbrit, în niciun caz în bătaia directă a soarelui. În funcție de temperatura din cameră scufundă-l în apa de 1-2 ori pe săptămâna pentru 3 minute, lasă-l să se scurgă pentru încă 5 minute și pune-l la loc. Dacă vrei să fertilizezi planta, adaugă în apa în care scufunzi bila jumătate de doză de îngrășământ.

 

Pentru mai multă inspirație, aruncă o privire și aici.

Urmărește-ne: